//Διακόσμηση εσωτερικών χώρων και διακόσμηση γραφείου
Διακόσμηση χώρων γραφείου

Διακόσμηση εσωτερικών χώρων και διακόσμηση γραφείου

Τι είναι o εσωτερικός σχεδιασμός (interior design);

Ο εσωτερικός σχεδιασμός είναι η τέχνη και η επιστήμη της ενίσχυσης του εσωτερικού χώρου, μερικές φορές συμπεριλαμβανομένου του εξωτερικού χώρου ή ενός κτιρίου, για να επιτευχθεί ένα υγιέστερο και πιο αισθητικά ευχάριστο περιβάλλον για τον τελικό χρήστη. Ένας εσωτερικός σχεδιαστής είναι κάποιος που σχεδιάζειερευνάσυντονίζει και διαχειρίζεται τέτοια έργα (project). Ο σχεδιασμός του εσωτερικού χώρου είναι ένα πολύπλευρο επάγγελμα που περιλαμβάνει την εννοιολογική ανάπτυξη, τον χωροταξικό σχεδιασμό, τις επιτόπιες επιθεωρήσεις, τον προγραμματισμό, την έρευνα, την επικοινωνία με τα ενδιαφερόμενα μέρη ενός έργου, τη διαχείριση της κατασκευής και την εκτέλεση του σχεδιασμού.

Τι είναι η αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου (interior design);

Η αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων (interior design) είναι ο δημιουργικός τομέας που ασχολείται με τη μελέτη του εσωτερικού χώρου γραφείων, κατοικιών, καταστημάτων, χώρων διασκέδασης, εμπορικών κέντρων, εκπαιδευτηρίων, εκθεσιακών κέντρων κτλ. με βασικά κριτήρια τη λειτουργικότητα και την αισθητική ποιότητα. Όλα τα περιβάλλοντα μέσα στα οποία διαδραματίζεται η καθημερινή ζωή μας διαμορφώνονται από το interior design.

Τι είναι ο αρχιτέκτονας εσωτερικού χώρου (interior designer);

Ο αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων (interior designer) είναι ο ειδικός σχεδιαστής που γνωρίζει τις αρχές και τις μεθόδους του σχεδιασμού εσωτερικών χώρων με βάση λειτουργικά και αισθητικά κριτήρια. Με αυτή την έννοια, ο ρόλος του είναι καθοριστικός για την πληρότητα και την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής συνολικά, αφού ο σύγχρονος άνθρωπος περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του μέσα σε σχεδιασμένους χώρους – γραφεία, διαμερίσματα, μονοκατοικίες, εξοχικά καταλύματα, ξενοδοχεία, καταστήματα, εμπορικά κέντρα, εκθεσιακούς χώρους, καφέ και μπαρ, κάθε είδους περιβάλλοντα διασκέδασης κτλ.

Ποια είναι η ιστορία του εσωτερικού σχεδιασμού;

Στο παρελθόν, οι εσωτερικοί χώροι συναρμολογούνται ενστικτωδώς ως μέρος της διαδικασίας οικοδόμησης. Το επάγγελμα του εσωτερικού σχεδιασμού ήταν συνέπεια της ανάπτυξης της κοινωνίας και της σύνθετης αρχιτεκτονικής που προέκυψε από την ανάπτυξη βιομηχανικών διαδικασιών. Η επιδίωξη της αποτελεσματικής χρήσης του χώρου, της ευεξίας των χρηστών και του λειτουργικού σχεδιασμού έχει συμβάλει στην ανάπτυξη του σύγχρονου επάγγελμα του εσωτερικού σχεδιασμού. Το επάγγελμα του εσωτερικού σχεδιασμού είναι ξεχωριστό και ξεχωριστό από το ρόλο του εσωτερικού διακοσμητή, ένας όρος που χρησιμοποιείται συνήθως στις ΗΠΑ. Ο όρος είναι λιγότερο συνηθισμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το επάγγελμα του εσωτερικού σχεδιασμού εξακολουθεί να είναι άναρχη και επομένως, αυστηρά μιλώντας, δεν είναι ακόμη επισήμως επάγγελμα.

Στην αρχαία Ινδία, οι αρχιτέκτονες εργάζονταν ως εσωτερικοί σχεδιαστές. Αυτό μπορεί να φανεί από τις αναφορές του Vishwakarma του αρχιτέκτονα – ενός από τους θεούς στην ινδική μυθολογία. Επιπλέον, τα γλυπτά που απεικονίζουν αρχαία κείμενα και εκδηλώσεις εμφανίζονται σε παλάτια που χτίστηκαν στην Ινδία του 17ου αιώνα.

Στην αρχαία Αίγυπτο, τα «σπίτια ψυχής» ή μοντέλα σπιτιών τοποθετήθηκαν σε τάφους ως δοχεία για προσφορά τροφίμων. Από αυτά είναι δυνατόν να διακρίνουμε λεπτομέρειες σχετικά με τον εσωτερικό σχεδιασμό διαφόρων κατοικιών σε όλες τις αιγυπτιακές δυναστείες, όπως οι αλλαγές στον εξαερισμό, τις πόρτες, τις κολώνες, τις λότζες, τα παράθυρα και τις πόρτες.

Κατά τη διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου αιώνα, η εσωτερική διακόσμηση ήταν η ανησυχία του νοικοκυριού ή ενός ταχύτερου εργάτη ή τεχνίτη που θα συμβουλεύει για τον καλλιτεχνικό ύφος ενός εσωτερικού χώρου. Οι αρχιτέκτονες θα απασχολούν επίσης βιοτέχνες ή τεχνίτες για να ολοκληρώσουν το εσωτερικό σχεδιασμό των κτιρίων τους.